ΕΝΟΤΗΤΕΣ
ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΛΗΑπονομή στην μαθήτρια του Γ3 του σχολείου μας Δανάη Παπαδέα του 1ου Βραβείου στην Ποίηση στα πλαίσια του Διαγωνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών με θέμα το Θεσμό Γάμου και της Οικογένειας. Τόπος βράβευσης Οινούσσες Πλατεία Ναυτοσύνης Κυριακή 29-6-2014.
P6280008.JPG


P6280002.JPG


P6280004.JPG


P6280007.JPG
ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙΠρόγραμμα ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΙΟΥ 2013-2014ΤΜΉΜΑ Β2Θεολόγος Καθηγητής Μπεκριδάκης Δημήτριος ΠΕ01
ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΑΚΡΙΝΑ
Το σχολείο μας συμμετέχει στη Διασχολική Μουσική Εκδήλωση, Γυμνασίων-Λυκείων 20 και 21 Μαρτίου 2013.Το σχολείο μας συμμετέχει στην Επιμορφωτική Συνάντηση με θέμα :<< Η Γυναίκα στην Τέχνη , την Παράδοση ,τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό >>

P1030236.JPG
=

P1030234.JPG


=
P1030239.JPG

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2013
DSC06022.JPGDSC06044.JPG

DSC06048.JPG


DSC06046.JPG
DSC06045.JPG


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ 21/12/2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
P1030176.JPG

Μαθητικές δράσεις το Σάββατο 27 Οκτώβρη


Η γιορτή της 28ης Οκτωβρίου του 4ου Γυμνασίου Χίου σχ. έτος 2012-2013
26-10-2012.JPGDSC04284.JPG

 τίτλο.jpg

 τίτλο 2.jpgΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ 28ης
ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ,
ΣΑΣ ΚΑΛΩΣΟΡΙΖΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΕΡΟ ΟΧΙ ΠΟΥ ΑΝΑΦΩΝΗΣΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΤΗΝ 28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940
ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΚΑΛΑ.


ΣΟΦΙΑ Θα ξεκινήσουμε με ένα ποίημα του Χάρη Σακελλαρίου για τη γαλανόλευκη Σημαία μας από την μαθήτρια της Γ΄ Τάξης του σχολείου μας Φιστέ Φωτεινή.
ΣΟΦΙΑΑνάγνωση του Πρακτικού επιλογής Σημαιοφόρου και Παραστατών – Πρόσκληση Σημαιοφόρου και Παραστατών. Παράδοση της Σημαίας από το Διευθυντή του σχολείου μας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Τραγούδι για τη Σημαία από τη χορωδία του σχολείου μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ανάγνωση ονομάτων αριστούχων μαθητών – μαθητριών του σχολικού έτους 2011-2012.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Αποχώρηση Σημαίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο ελληνισμός, όπου γης, νιώθει ιδιαίτερη εθνική υπερηφάνεια. Φέρνει στο νου του το νεότερο Έπος της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας, το Έπος του ’40, το Έπος της Αλβανίας. Αυτό εκτυλίχθηκε στα βουνά της Ηπείρου, στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ήταν τότε που οι παππούδες μας με ανυπέρβλητο ηρωισμό αντιμετώπισαν τον Ιταλό εισβολέα. Η αντίσταση που προέβαλλαν ήταν τέτοια, που συγκλόνισε όλους τους ελεύθερους λαούς, που με λόγια μοναδικά τον εξύμνησαν.
ΣΟΦΙΑ Ακορντεόν. Τραγούδι από την χορωδία του σχολείου μας.
ΣΟΦΙΑ Η Ιταλική επίθεση εναντίον της Ελλάδος την 28η Οκτωβρίου 1940 δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία. Ήδη από τον Απρίλιο του 1939, πριν ακόμα αρχίσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η Ιταλία είχε καταλάβει την γειτονική μας χώρα, την Αλβανία κάνοντας την έτσι προγεφύρωμα για τις επεκτατικές της βλέψεις στην Ανατολή. Ακολουθεί προβολή σχετικού βίντεο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Στη συνέχεια η Ιταλία του Μουσολίνι έστρεψε την προσοχή της προς την Ελλάδα η κατάκτηση της οποίας θα της έδινε μια σημαντική επίβλεψη της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Το ελληνικό κράτος προσπαθούσε απεγνωσμένα να αποφύγει την ανάμιξή του σε πόλεμο για διαφόρους λόγους, ένας από τους οποίους ήταν η ελλιπής τεχνολογική δυνατότητα του ελληνικού στρατού απέναντι στην πολυδύναμη ιταλική πολεμική μηχανή. Η Ιταλική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδος κορυφώθηκε με τον τορπιλισμό από ιταλικό υποβρύχιο και τη βύθιση του ελληνικού πολεμικού πλοίου «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου στις 15 Αυγούστου 1940. Την ώρα εκείνη το Έθνος μας γιόρταζε την Κοίμηση της Παναγίας. Ακολουθεί προβολή βίντεο σχετικού με το γεγονός.


ΣΟΦΙΑOχαμός της Έλλης και των νεκρών της προετοίμασε το ελληνικό έθνος για το επερχόμενο πόλεμο. Στη συνείδηση των Ελλήνων άρχισε να διαμορφώνεται η πεποίθηση ότι για μία ακόμη φορά η Ελλάς θα έπρεπε να υπερασπιστεί την ελευθερία της, όπως αναγκάστηκε να κάνει τόσες φορές στο παρελθόν λόγω της σημαντικότατης γεωστρατηγικής θέσης που κατέχει. Έτσι λοιπόν τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 η Ελλάδα μπήκε και εκείνη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είχε προηγηθεί το ηχηρό και ιστορικό ΟΧΙ που ξεστόμισε ο τότε πρωθυπουργός της χώρας Ιωάννης Μεταξάς στο τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι για να του παραδώσει τη χώρα μας. Ας ακούσουμε τώρα το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣΟ Ναπολιτάνος.Τραγούδι από την χορωδία του σχολείου μας.
ΣΟΦΙΑ Παρά την αριθμητική και τεχνολογική υπεροχή της Ιταλικής πολεμικής μηχανής οι Έλληνες ρίχθηκαν στον πόλεμο με το πάθος και την τόλμη που άρμοζε στην ιστορία τους. Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζαν αριθμητικά υπέρτερους και τεχνολογικά αρτιότερους εχθρούς. Κυριολεκτικά με το χαμόγελο στα χείλη και με απαράμιλλο θάρρος οι Έλληνες στρατιώτες ρίχτηκαν στη μάχη σαν να βρισκόντουσαν σε γιορτή. Η ηρωική Πίνδος, κύριο θέατρο του ελληνοϊταλικού πολέμου, έχει μείνει από τότε στην ιστορία. Την σημάδεψαν ηρωϊσμοί μοναδικοί, ενώ στο χώμα της βρήκαν τιμημένο θάνατο πολλά παλικάρια μας. Ο Στέλιος Σπεράντζας στο ποίημα του «Πίνδος» που θα διαβάσουν οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης Καρίβαλη Μαριλέννα και Μιχάλα Μαρκέλλα ψάλλει τα παρακάτω.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Πασίγνωστα είναι τα κατορθώματα του στρατού μας στα παγωμένα βουνά της Αλβανίας και η προέλασή του στις πόλεις της Βορείου Ηπείρου, Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Τεπελένι και Άγιους Σαράντα. Ήταν η δεύτερη φορά που ο Ελληνικός στρατός περνούσε νικηφόρα από τα ίδια μέρη και αντιμετώπιζε την γεμάτη ελπίδα υποδοχή των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου. Δεν υστέρησαν, επίσης, σε επιτυχίες και κατορθώματα, τόσο η αεροπορία μας, όσο και το ναυτικό μας. Ας δούμε λοιπόν και πάλι μπροστά μας όλα αυτά μέσα από το σχετικό βίντεο που ακολουθεί.
ΣΟΦΙΑ Αξέχαστη έχει μείνει μέχρι και σήμερα η εικόνα της Ελληνίδας Μάνας που έφτιαχνε καραβάνια σκαρφαλώνοντας με κόπο τα χιονισμένα βουνά προκειμένου να βοηθήσει τον ανεφοδιασμό των μαχόμενων φαντάρων. Αυτήν εξυμνεί το τραγούδι Γυναίκες Ηπειρώτισσες, που θα ακουστεί από την χορωδία του σχολείου μας.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ Βέβαια καθοριστική στην επίτευξη αυτού του μεγάλου έπους ήταν η ενότητα και η ομοψυχία όλων των Ελλήνων που ρίχτηκαν στον κοινό αγώνα παραμερίζοντας τις πολιτικές τους τοποθετήσεις και τα στοιχεία εκείνα που τους χώριζαν. Οι μαθητές της Β΄ Τάξης Φαλιέρος Γιώργος και Ξυλάς Δημοσθένης διαβάζουν το υπόμνημα που έστειλαν στις 29 Οκτωβρίου 1940 στον πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά οι φυλακισμένοι και εξόριστοι λόγω πολιτικών πεποιθήσεων Έλληνες Κομμουνιστές.


ΣΟΦΙΑΜη με ρωτάς.Τραγούδι από την χορωδία του σχολείου μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Σήμερα που γιορτάζουμε την Εθνική μας επέτειο του Έπους του 1940 η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη Σκέπη της Παναγίας. Διαβάζουν οι μαθήτριες της Β΄ Τάξης του σχολείου μας Πουλή Μυρσίνη και Σταματέλου Μαίρη.


ΣΟΦΙΑΕθνικός Ύμνος

Η Σημαία


Χάρης Σακελλαρίου
Μεγαλόπρεπη κι ωραία
σαν το χιόνι αγνή, λευκή,
σαν το κύμα πάντα νέα,
ω σημαία ελληνική!

Των προγόνων στους οι αγώνες
κι η άφταστη παλικαριά
σμίγουν με στους Παρθενώνες
στην ουράνια σου θωριά.

Στην ειρήνη ελπίδας άστρο,
φάρος μες στη σκοτεινιά
κι άπαρτο γιγάντιο κάστρο
στου πολέμου τη φωτιά.

Άσβεστη του χρέους λαμπάδα
κι ιερή κληρονομιά.
Είσαι συ η αιώνια Ελλάδα,
είσαι ολόρθη η Λευτεριά.

Τι χαρά στο παλικάρι
και τι ασύγκριτη τιμή,
στ’ άξια χέρια να σε πάρει
και ψηλά να σε κρατεί!

Και τι δόξα εμπρός να ορμήσει
για τη νίκη ή τη θανή
και νικήτρια να σε στήσει,
στην πιο ολόφωτη κορφή!

DSC04278.JPG

Πίνδος


Στέλιος Σπεράντζας
Των προγόνων βλαστοί μ’ ατσαλένια κορμιά
του πολέμου περνώντας τη φρίκη
της καρδιάς μας τη φλόγα τη φέραμε μια
ως εκεί, που μας πρόσμενε η Νίκη.

Με τη λόγχη χαράξαμε αδρό στα βουνά
Τ’ όνομά μας γαλάζιο λουλούδι,
να το πάρει ως πέρα ο θρύλος ξανά,
στους λαούς να το κάνει τραγούδι.

Προσταγή στη φυλή μας, σα νόμος βαριά,
Το παλιό ν’ αναστήσουμε Θαύμα.
Να ’ναι αιώνια σε τούτη τη γη η Λευτεριά,
κάποιας μοίρας ορίζει το τάμα.

Μάνα Ελλάδα, δική σου μια σάλπιγγα ηχεί,
λες, ακόμα, στης Πίνδου μια κώχη,
Στους λαούς να θυμίζει γεμάτο ψυχή,
Το τρανό που ξεστόμισες «Όχι!».

Οι Ακροναυπλιώτες στον ελληνοϊταλικό πόλεμο


Υπόμνημα προς τον Ιωάννη Μεταξά


«εμείς οι κομμουνιστές ξεχνώντας το παρελθόν,
παίρνουμε τη θέση μας στην πρώτη γραμμή του
πυρός κάτω από τις διαταγές σας για την συντριβή
των φασιστών επιδρομέων και την υπεράσπιση της
ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας
μας. Είμεθα έτοιμοι να εκθέσουμε και προφορικά
ενώπιόν σας τις απόψεις μας αυτές και
παρακαλούμεν να καθορίσετε για το σκοπό αυτό
τα της επαφής μας.


Ακροναυπλία 29 Οκτωβρίου 1940
Διατελούμεν μετά τιμής
Ιωάννης Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Θέος»


…Την ίδια με την Ακροναυπλία θέση πήραν όλες
σχεδόν οι ομάδες των φυλακισμένων και
εξόριστων κομμουνιστών (Πύλος, Κίμωλος,
Φολέγανδρος, Γαύδος, Αίγινα κλπ.). Το απόγευμα
της 2 του Νοέμβρη πήραμε στην Ακροναυπλία την
εφημερίδα της ίδιας μέρας «Ελεύθερον Βήμα»
στην οποία δημοσιεύονταν το γράμμα που έστειλε
προς τον ελληνικό λαό ο φυλακισμένος Γενικός
Γραμματέας του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδης.

Γιορτή της αγίας Σκέπης της Παναγίας


Κάθε χρόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία θυμάται και ξαναζεί ένα θαύμα το οποίο έγινε στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 9ου μ.Χ. αιώνα, την εποχή που ζούσε ο Άγιος Ανδρέας ο δια Χριστόν σαλός.
Ο Άγιος είχε πάει σε μια αγρυπνία, η οποία γινόταν στον Ιερό Ναό της Υπεραγίας Θεοτόκου των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, όταν κάποια στιγμή είδε την Παναγία να στέκεται στην Ωραία Πύλη έχοντας δίπλα της Αγγέλους, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, τον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, καθώς και άλλους Αγίους. Η Μητέρα του Θεού, αφού προσευχήθηκε για όλο τον κόσμο, έβγαλε τότε το Μοφόριό της με το οποίο σκέπασε όλους όσους ήταν στην Εκκλησία.
Την εποχή εκείνη, όπως είναι γνωστό, οι Χριστιανοί στο Βυζάντιο αντιμετώπιζαν τον αραβικό κίνδυνο. Όταν νίκησαν οριστικά τις εχθρικές αυτές δυνάμεις καθιέρωσαν να γιορτάζεται κάθε 1η Οκτωβρίου η γιορτή της Σκέπης της Παναγίας, εκφράζοντας έτσι προς εκείνη την ευγνωμοσύνη τους για την βοήθεια και την προστασία της.
Το 1952 η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος καθιέρωσε το γεγονός αυτό να γιορτάζεται στις 28 Οκτωβρίου (αντί της 1ης Οκτωβρίου), επειδή η Παναγία βοήθησε τους στρατιώτες μας στον Πόλεμο του ’40.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Το 4ο Γυμνάσιο Χίου συνεχίζει την ανακύκλωση και όχι μόνο. Μια γεύση δίνει το παρακάτω ευχαριστήριο, που υπογράφεται απ’ το Δν/ντή του Γιάννη Ράλλη.


external image anakyklosi_xartiou.jpg

Το Σχολείο μας εδώ και πολλά χρόνια μεταξύ άλλων πραγματοποιεί και ανακύκλωση χαρτιού. Βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά και όλων των ειδών τα χαρτικά που δε χρειάζονται πλέον στους μαθητές, στους γονείς, στους φίλους, συγκεντρώνονται στο σχολείο μας, πακετάρονται σε ομοειδή δέματα και περιμένουν το δρόμο της ανακύκλωσης. Έτσι την Πέμπτη 18-10-2012 φορτώσαμε αρκετούς τόνους άχρηστη γραφική ύλη σε φορτηγό αυτοκίνητο που διέθεσε πάλι δωρεάν η μεταφορική εταιρία Ν. Μανωλάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. και μεταφέρθηκε στον Πειραιά επίσης δωρεάν με το Φ/Γ-Ο/Γ «ΠΕΛΑΓΙΤΗΣ» της ΑΙΝΑΦΤΗΣ Ν.Ε. Τους ευχαριστούμε θερμά γιατί χάρη στην γενναιοδωρία τους πραγματοποιήθηκε η ανακύκλωση του χάρτου. Ευχαριστούμε για την καλή του διάθεση τον κ. Καμπά Ηλία, ναυτικό πράκτορα, τους συναδέλφους κ. Τζήκα Γιάννη και κ. Νεράκη Αγγελή που είναι οι υπεύθυνοι καθηγητές της ανακύκλωσης, κατέταξαν και έδεσαν το χαρτί και βοήθησαν να γίνει η φόρτωση. Ακόμη τους συναδέλφους κ. Ζώρα Κων/νο, κ. Καρατζά Κων/νο και κ. Ασκολίδη Γεώργιο που επίσης βοήθησαν στην φόρτωση. Ευχαριστούμε όλους όσους έφεραν χαρτί για ανακύκλωση αλλά πάνω από όλους να ευχαριστήσουμε τα παιδιά μας και να τα συγχαρούμε για την όλη συμβολή τους στο έργο «Ανακύκλωση». Η ενεργή συμμετοχή τους και η συνεχής προσπάθειά τους μας γεμίζει χαρά και ελπίδα για το μέλλον. Συνεχίζουμε…..

Ο Διευθυντής
Ράλλης Ιωάννης


external image vivlia%20anakiklosi%204o%20gimnasio.JPGΑΝΑΚΥΚΛΩΝΟΝΤΑΣ 20 ΤΟΝΟΥΣ ΧΑΡΤΙΣε πρόγραμμα ανακύκλωσης συμμετέχει εδώ και χρόνια το 4ο Γυμνάσιο Χίου , που αφορά 3 υλικά , το χαρτί , τα πλαστικά καπάκια και τις μπαταρίες .Οι μαθητές του σχολείου μάζεψαν όλο το ανακυκλώσιμο χαρτί που υπολογίζεται περίπου σε 20 τόνους και το φόρτωσαν σε φορτηγό με προορισμό την Αθήνα . Όπως συνειδητά λένε τα παιδιά με αυτό τον τρόπο βοηθάνε το περιβάλλον και παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής μας .Επίσκεψη Φράσκου Νίκου Αγιογράφου 13-11-2012 Τμήματα Β1 και Β2 (Καρατζάς Κων/νος - Κουτσουλιάς Νικόλαος Καθηγητές ΠΕ01)

PB130005 (1).JPG


PB130001.JPGPB130003.JPG
PB130004.JPG

PB130002.JPG